Tips voor brood

Welke ingrediënt bevat brood?
Gewoon brood is samengesteld uit tarwebloem of volkoren tarwemeel, gist, broodzout, water en eventueel broodverbetermiddel.

Andere grondstoffen, die in brood verwerkt kunnen zijn:

Granen als haver, rogge, Maïs en gerst
Oliehoudende zaden als gierst,
sesamzaad, zonnepitten en lijnzaad
Soja, noten en vruchten

Wat is het verschil tussen volkorenmeel, meel en bloem?
Voor de bereiding van 'volkorenmeel' wordt de hele tarwekorrel gebruikt. Volkorenmeel bevat fijngemalen kiemen en zemelen en is daardoor lichtbruin. In 'meel' zijn de kiemen en zemelen er gedeeltelijk uitgezeefd. Bij 'bloem' wordt alleen het binnenste van de korrel gebruikt. De kiemen en zemelen zijn volledig uitgezeefd.

Wat is een meelverbeteraar?
Een meelverbeteraar is een hulpstof waarmee de molenaar de eigenschappen van het meel verbetert of op constante kwaliteit brengt. Volgens de Warenwet zijn ascorbinezuur (vitamine C), moutmeel en enzymen in beperkte hoeveelheden toegestaan.